נקע קרסול מתאר מצב של פגיעה באחת מהרצועות סביב הקרסול (המייצבים הפאסיבים), עקב תנועה מחוץ לגבולות המפרק הפיזיולוגים ויצירת מתח וכוח חזק במהירות גבוהה על אחת מהרצועות המייצבות את המפרק. דבר זה יוביל לרוב לקרע מלא/חלקי של הרצועה.
חומרת הנקע מוגדרת ע"פ: כמה סיבים ברצועה נקרעו?, ורמת יציבות המפרק (נקע דרגה 1– קל, מעט סיבים, ללא נפיחות משמעותית והמטומות. נקע דרגה 4– קרע מלא של הרצועה, נפיחות והמטומה).
כפי שציינתי אפשר לנקוע כל רצועה בקרסול אך כאן אדבר על הנקע השכיח ביותר, נקע חיצוני של רצועת ATFL-Anterior talofibilar ligament
הסיבות לנקע רבות הן (עייפות, הליכה בשטח, צעידה בחושך ועוד) ולרוב מתרחשות כשהגוף מגיב באיחור למנח קרסול קיצוני, שבסופו העומס מועבר לרצועה (במקום לשרירים) וגורם לפציעתה.
תפקידה של הרצועה הוא להקנות יציבות קדמית של ה Talus ביחס ל Tibia ול Fibula , בנוסף לתפקיד משמעותי במערכת שיווי המשקל.
הרצועה שניזוקה מלאה בחיישנים הרגישים למתח וקיצור בה, ותפקידם לאותת למוח על מנח הקרסול ביחס לגוף ולמשטח עליו היא דורכת.
פגיעה ברצועה תייצר כאב, חופש תנועה פרקי, ושיווי משקל לקוי. והמחקר מראה כ % 30 סיכוי לנקע חוזר.
לאחר נקע לרוב נראה כמה סימנים קליניים: נפיחות בדרגות שונות, כאב בדריכה, הגבלת טווחים משמעותית לכל הכיוונים ושטפי דם.
הטיפול מחולק לשלושה שלבים עיקריים:
שלב ראשון
הטיפול הראשוני מתייחס לימים הראשונים לאחר הפציעה וכולל טכניקות להורדת כאב ונפיחות:
RICE treatment – Rest, Ice ,Compression, elevation
קירור המקום בהופעת נפיחות גדולה+ כאב חזק, מנוחה יחסית, חבישת קרסול והגבהת הרגל- כל אלו יבוצעו במטרה לשלוט בנפיחות ולהוריד לחץ על הרקמות סביב המפרק.
שלב שני
טיפול ע"פ מגבלות המטופל: השגת טווחים מלאים, חיזוק מיצבי הקרסול, שיפור פרופריאוספציה (שיווי משקל) על רגל אחת.
שלב שלישי
חזרה לתפקוד מורכב והעמסה מבוקרת, המטופל יקבל תוכנית תרגול מותאמת ובעומסים מתגברים שתכלול:
אימוני איכות בריצה, קפיצות על רגל אחת למרחק וכיוונים שונים, אימונים פלאומטרים, תרגילי שינוי כיוון, אימוני סיבולת וכוח מתפרץ ותרגול ש"מ על משטחים לא יציבים.
בכל טיפול ישולבו טכניקות ידניות להורדת כאב והגדלת טווחים בנוסף לטיפול במכשור רפואי להורדת כאב, שימוש בחבישות ספורט והדרכה לתרגול עצמי תואם.
כפי שציינתי יש סיכוי גדול לנקע חוזר במידה והקרסול לא שוקם במלואו, וההסבר לכך הוא שפגיעה ברצועה, תגרום להאטה במהירות עיבוד המידע המתקבל ממנה לגבי מנח הקרסול ביחס לגוף ומשטח הדריכה. תספיק דריכה קלה בשיפוע בכדי לגרום לנקע בשנית, היות והשרירים שאמורים למנוע את הנקע יגיבו לאט יותר והעומס יעבור שוב לרצועה עוד לפני שהגוף יגיב.ולכן, אל תזניחו ותאמרו כי הקרסול יחלים לבד! זוהי פציעה שכיחה שנוטה להסתבך וניתן לטפל בה בקלות רבה.
בואו למפגש ייעוץ בו תקבלו את כל הידע שאתם צריכים בכדי להשיג החלמה מלאה.